Pengikut

Selasa, 30 Disember 2008

Esok keje!!!!!!!!!!!!!!

Salam maal hijrah 1430 semua.........

Alhamdulillah, berkat doa semua maka kesihatan ku hampir pulih sepenuhnya. Kesan luka laser kat perut semakin kering tp luka di dalam aku x pasti la pulak hehehe. Cuma, aku dah boleh dress up, blh makan benda lain selain drpd bubur dan roti............ dah jemu hehehe. Tapi aku x leh drive lg, terpaksa la srh Kak Lily mhantar dan mengambil aku buat sementara waktu ni.

Sepatutnya cuti sakit aku dah berakhir dan aku seharusnya memulakan kerja pd hari ini tp oleh kerana aku telah mengambil cuti tahunan pd 26/12 yg lalu yg kebetulan jatuh pd cuti sakit, maka org HR kat HQ kata aku blh forward cuti tu ke 30/12. Jadiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, ini adalah hari terakhir utk aku berehat di rumah dan esok aku akan kembali bekerja...........

Rindu lak kat ofismate.................. kat meja aku, kat mug aku hehehe

Ahad, 21 Disember 2008

Boringnyeeeee..........

Hari ni genap seminggu slps aku dibedah, bosan................ Rutin harian ku selain drpd makan ubat mcm yg doktor tetapkan, aku mengadap laptop utk berborak dgn kawan2 di kelab RAMFC. Bukak YM utk borak2. Hilang sikit bosan ni. Selain drpd itu, aku berjaya mhabiskan mbaca novel CHINTA dr Norhayati Berahim dan Kenangan Terindah hasil karya sape ntah. Ni la novel2 yg ku baca yg telah dibeli oleh Kak Lily kat Popular Megamall. Aku pesan gak srh dia tgk kut Personal Justice dah sampai tp katanya blm ada lg kat Popular.

Terfikir pulak, apa yg aku nak buat esok.

Selasa, 16 Disember 2008

Aku dan appendix

Ni sekadar nak bercerita mengenai pengalaman dibedah utk kali pertama................

Rasanya pengalaman dibedah ni lebih azab, lebih menakutkan dr menaiki flying carpet kat Sunway Lagoon. Prnh dulu ktorg bertugas kerana mengiringi anak somebody so aku ambik kesempatan la nak naik flying carpet yg pd mata kasar aku ni x menakutkan mcm roller coaster tu. Tp bila dah naik rupa2nya sampai menangis aku dibuatnya........... mmg takut giler!!!!!!!!!!

Pd 14/12/2008 aku dibawa oleh Kak Lily ke Kuantan Medical Centre dgn tujuan utk mendapatkan rawatan tp akhirnya disahkan oleh doktor yg aku ni perlu dibedah dgn kadar segera utk membuang appendix..............

Sblm pembedahan aku telefon keluarga terutama sekali mama ku utk memberitahu psl ni dan sekaligus meminta ampun maaf......... ye la mana tau kutnya nyawaku diambil terus oleh pencipta tanpa sempat aku memohon ampun dr bonda tercinta kan. So, lbh kurang pukul 6pm pd ptg ahad tu, aku terus dibawa ke operation teater.......... Jeng3 takut giler ni. Doktor pakar bius sempat gak berkenalan dgn aku dan aku sempat la tgk dia cucuk ubat bius kat wayar di lengan ku. Lps tu pakar bius srh nurse tutup mulutku dgn alat bantuan pernafasan then.............. aku nmpk siling bergoyang dan aku x ingat apa2 dah.

Kesan ubat bius tu hilang pukul 12am. Dan aku sempat melihat apa yg terjadi di perut ku. Ada 3 lubang yg ditebuk oleh pakar bedah iaitu di pusat, di tepi dan di bawah perut. Dan menurut doktor 1 wayar telah dimasukkan melalui mulutku, kalau x silap ia dipanggil endoscopik. Masa ni aku teringat balik, mujur la aku sempat minta ampun maaf dr ma, sempat mengucap, sempat berselawat........ emmm x tau la kalau ditakdirkan allah mencabut nyawaku. Tapi syukur pd Allah, yg aku diberi kesempatan lg utk meneruskan hidup. Aku sempat menerima rawatan di Kuantan Medical Center selama 2 hari. Dan hari ini hari Selasa dlm pukul 3 lebih aku telah dibenarkan pulang.

Mujur jugak la sykt tmpt keje ku menyediakan medical insurance utk kemudahan pekerja2nya. So blh la mendapatkan rawatan di hospital swasta. Kalau nak harap masuk GH mmg aku x nak, aku bkn sombong mengada ke apa tp aku geli dgn tahap kebersihan di GH. Dan yg pasti mst kena tgu giliran nak kena operate.

Dan sekarang, aku telah diberi cuti sakit selama 2 minggu dan akan ada rawatan susulan slps ini. Terima kasih kpd bonda tercinta, k lily, adik2, ofismate, sedara mara, kawan2 di alam maya dan semua org yg telah mendoakan kesejahteraan aku.

Ahad, 7 Disember 2008

A real friend is........

Someone who knows what you need before you say it
Someone who knows when to laugh and when to cry
Someone who truly listens when you have something to say
Someone that's there for you during the good and bad times
Someone who is caring
Someone who loves you with all their heart and soul
Someone who is interested in reality and not as a fashion display
Someone who is honest
Someone who is open and responsive
Someone who is never critical and ill-tempered in respect to your needs.
Someone who knows when things have to be compromised in the relationship
Someone who understands listening is a key, but using what is heard is even more important
Someone who's there for you no matter what
Someone who is trustful
Someone who gives a shoulder to cry on
Someone with a great sense of humour
Someone who has things in common with you
Someone who takes time to listen and enjoy you for who you are and tries not to make you something else.
Someone with a constant open ear, open heart, and open mind to accept and love people for who the really are.
Someone who will always be there to support your ideas without argument and love you for everything that you are.
Someone that can get a point across without yelling
Someone that remembers all the cute stupid stuff you love
Someone that has a personality with qualities you don't have yourself, but admire greatly in them
Someone who realizes you're two separate peopleand appreciates the differences.
Someone who can sense a mood problem, and not take it personally.
Someone who understands the difference between PMS, and a real problem. (didnt understand this)
Someone who can make you happy when your sad
Someone who tells you the truth even if you don't want to hear it.
Someone who will not hurt you intentionally
Someone that you can laugh with.
Someone who you can feel comfortable with
Someone who will love you in spite of your little idiosyncrasies. ( i think with all our stupidities :D (am lucky to have one thats y i say this)
Someone that would do anything to show how much they care
Someone who allows you to be yourself around them.
Someone who will respect you
Someone who cherishes your hopes and is kind to your dreams.
Someone who knows you're not perfect, but treats you as though you are.
Someone who listens with their heart and is your source of inspiration



P/s : Emmm i'll be glad to see someone who have all the criteria as mentioned earlier, but I know that nobody's perfect. I've received an email and would like to dedicate this poem to my 'virtual friends' and thank God for having a friends like them.

Miss u all...............

Sabtu, 29 November 2008

Makan malam bersama Abg RAM & keluarga

Alhamdulillah, selama beberapa tahun kebelakangan ini aku telah mjadi peminat hasil karya novelis thriller no. 1 Msia iaitu Abg Ramlee Awang Murshid. Bnyk novel karyanya yg telah ku baca, samada beli sendiri or pinjam dr adik2. Emmm mbaca, memikir n cuba menyelami setiap watak yg ada di dlmnye tp kalau ditny yg mana paling bkesan aku akan ckp watak Laksamana Sunan yg paling best.



Dan jgn mrh, bahawa aku sgt jeles dgn Sang Ratu n Haryani kerana mereka berkesempatan utk mdampingi lelaki pujaan ku itu uwaaaaaaa jelesnye. Mmg trilogi BP, CSR & HSP yg digarap oleh Abg RAM amat berkesan di hati semua org termasuklah aku. Dan dr adik ku jugalah iaitu Alias, aku mengenali google RAMFC dan blog tersebut. Bmula dr situlah aku mula melayari blog yg mmudahkan aku utk mengetahui pkembangan tkini mengenai penulisan Abg RAM. Disamping itu, jalinan ukhwah telah terjalin sesama ahli wlpun hny bertemu di alam maya shj. Dan setakat hari ni hny beberapa org aku telah temui spt Cik Pengasas RAMFC iaitu Elle, Anim, Sueonn dan org Ktn sendiri iaitu Tunteja.

Dan kemuncaknya ialah pd 29.11.2008, AJK Phg dpt berjumpa sendiri dgn Abg RAM. Aku, Kak Lily dan Teja telah menunggu Abg RAM n family di lobi Hotel Vistana pd pukul 8pm. Dan kami telah berkonvoi ke Restoran Phuket utk menikmati makan mlm yg relax dan santai. Tmpt yg dipilih ini pun kerana sblm tu Abg RAM telah menelefon ku utk mcari tmpt mkn yg berkonsep mcm tu n ikan bakar adalah menu utama. Terkejut dgn panggilan telefon tersebut aku pun terus mberitahu kpd Tunteja yg Abg RAM sekeluarga akan berada di Ktn........ rupanya Tunteja lg lah terkejut n kami nervous sbnrnya hehehe. Ye lah sape x terkejut, kalau penulisnya dah berada di dpn mata kan.

Emmm kalian semua tatapilah gmbr2 yg smpt di snap mlm td. Oh x lupa jugak, makan mlm td turut disertai oleh Timbalan Presiden kita iaitu Akimsensei yg kebetulan berada di Ktn kerana mhadiri reunion Palapesnya.










Inilah Abg RAM n Kak Dayang, isteri tercinta beliau yg sgt cantik. Peramah sgt. Maaf ye Abg RAM n Kak Dayang kalau pd mulanya aku ingatkan kalian ber2 tidak dpt menerima kehadiran kami...... ye lah kami ni siapakan...... hny lah peminat hasil karya beliau. Sungguh x sangka yg mereka ber2 blh duduk bergurau senda n berbincang mcm dah lama kenal.




Yg kecik ni ialah permata hati Abg RAM n Kak Dayang iaitu Aizuddin n yg sorg lg tu ialah adik kpd Abg RAM yg bnama Azlan.



Mcm biasa....... bila dah ada penulis emmm mstlah ada sesi autograf kat novel yg mjd milik kami. Aku hny mbawa novel tkini (wlpun novel tkini Personal Justice blm beli lg n x sampai lg kat Popular Book Ktn) spt HSP kepunyaanku, Ali n adik ipar ku. Yg x disangka ialah Tun Teja mbawa kesemua novel Abg RAM...... eeeeeee jelesnya, kalau tau aku bwk semua uwaaaa.



Sesi bgmbr slps makan........ sori, x smpt nak snap gmbr masa mkn hehehe. Semua tunjuk muka kekenyangan. Jeng3 yg baju merah tu lah Tunteja (sori ek, ni utk tatapan umum ye Teja). Yg mbelakangkan kamera ni ialah kwn Akim.




Hehehe kat blkg pun jd gak nak bgmbr.





Bgmbr sblm bpisah. Terima kasih kpd Abg RAM sekeluarga krn sudi mbelanja mkn mlm. Budi baik kalian sekeluarga x akan kami lupakan.
P/S : Sehingga ke hari ini aku masih lg x pcaya yg aku dpt bjumpa dgn penulis pujaan ramai n aku antara segelintir di antara mereka di luar sana yg mgemari hasil karya beliau hehehehe x caya ni























































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Khamis, 27 November 2008

Al-kisah menguap......jgn ambil mudah

Sekadar setitis ilmu PENTING NI....!!!!!!

Menguap..... semua orang menguap termasuk juga saya. Tetapi kadang kala kita terlupa ataupun juga kita tidak tahu ataupun kita tidak mahu ambil tahu apakah keburukan menguap. Adapun kalau mengikut hukum, semasa menguap hendaklah kita menutup mulut ....ini rasanya kebanyakan orang tahu, Alhamdullilah. . kan manis gitu..

Tapi seperkara yang orang jarang berikan perhatian ialah bunyi yang keluar dihujung proses tersebut bunyinya pula pelbagai...huargh. ....huh.. ..haaah; dan pelbagai bunyi menandakan kepuasan melakukan perbuatan menguap ini. Mengikut penjelasan seorang ustaz yang saya temui baru2 ini setelah saya ditegur menguap sambil mengeluarkan bunyi yg agak kuat juga.

Syaitan sangat menyukai bunyi menguap bahkan bunyi itu merupakan satu hiburan bagi syaitan ..? astarafilullah. .! begitu rupanya...lalainya saya..Jadi pesan ustaz tersebut..bukan tidak boleh menguap tetapi janganlah mengeluarkan bunyi-bunyia tetapi ucapkanlah istirifar selepas menguap supaya kita tidak menjadi kawan syaitan menghiburkan syaitan- sukakah kita bila syaitan seronok? sudahlah seharian hidup kita ini penuh dengan dosa dan maksiat yang kadang2 tidak kita sedar, setidak2nya usaha kita yang sedikit ini dapat memperteguhkan dan memulihkan keimanan kepada ALLAH subhanawataala dan menjauhkan fitnah syaitan....

In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful

Selasa, 11 November 2008

An interesting article to think wisely.....

God created the donkey and said to him.
"You will be a donkey. You will work un-tiringly from sunrise to sunset carrying burdens on your back. You will eat grass, you will have no intelligence and you will live 50 years."
The donkey answered: "I will be a donkey, but to live 50 years is much. Give me only 20 years"God granted his wish.


God created the dog and said to him:
"You will guard the house of man. You will be his best Friend. You will eat the scraps that he gives you and you will live 30 years.You will be a dog. "
The dog answered: "Sir, to live 30 years is too much,give me only 15 years. " God granted his wish.


God created the monkey and said to him:
"You will be a monkey. You will swing from branch to branch doing tricks. You will be amusing and you will live 20 years. "
The monkey answered: "To live 20 years is too much, give me only 10 years." God granted his wish.


Finally God created man ... and said to him:
"You will be man, the only rational creature on the face of the earth. You will use your intelligence to become master over all the animals.. You will dominate the world and you will live 20 years."
Man responded: "Sir, I will be a man but to live only 20 years is very little, give me the 30 years that the donkey refused, the 15 years that the dog did not want and the 10 years the monkey refused." God granted man's wish.


And since then, man lives 20 years as a man , marries and spends 30 years like a donkey, working and carrying all the burdens on his back.

Then when his children are grown, he lives 15 years like a dog taking care of the house and eating whatever is given to him, so that when he is old, he can retire and live 10 years like a monkey, going from house to house and from one son or daughter to another doing tricks to amuse his grandchildren.


That's Life. Is'nt it ??????????

Jumaat, 7 November 2008

akim ramfc lak tag ni......

Akim.........harap apa yg akak jwb ni memuaskan hati he. Ambik kesempatan MC hari ini, demam sbb tu la ada masa nak jawab ni.


1.Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu?
Family, sahabat, handphone.........


2. Apakah benda terakhir yang anda beli dengan wang sendiri?
Novel........


3. Di manakah tempat impian perkahwinan anda?
Tempat? emmm x penting sgt kut, yg penting dikelilingi & diraikan bersama family, sahabat.......


4. Berapa lama anda rasa hubungan anda akan berkekalan?
Hubungan? Kalau dgn family & sahabat mst la buat selama2nya


5. Adakah anda sedang di lamun cinta?
Tidak.........


6. Dimanakah restoran terakhir anda makan malam?
Kat Relax food court, emmm sedapnya bread butter pudding icecream yummy...........


7. Namakan buku terakhir yang anda beli?
Tunggu teduh dulu, Faisal Tehrani; Tangisan Berdarah, Hasrudi Jawawi; Aura Cinta, Aina Emir


8. Apakah nama penuh anda?
Ruzilawati binti Mohd Padzil


9. Anda lebih senang dengan mak atau ayah?
Mak


10. Namakan seseorang yang anda ingin jumpa untuk pertama kalinya dalam hidup anda?
Teringin sgt nak jumpa Datuk Tuan Guru Nik Abdul Aziz,


11. Christina atau Britney????
Maaf, tidak berkaitan


12. Adakah anda mencuci pakaian anda sendiri?
Emmm kadang2 je


13. Tempat yang paling seronok anda mahu pegi?
Dlm list bnyk, tp tak decide lg mana nak pergi dulu........


14. Pelukan atau ciuman?
Both kut he3


15. Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag anda
> Nama dia Akim
> Aktif dlm RAMFC
> Keje kat TM, Cyberjaya (ingat sbb dkt dgn tmpt keje adik ipar, Shell he3)
> Org Penang
> Blog dia http://simurl.com/akim


16. 8 perkara yang amat saya gilai
> perfume
> makan (tp kena control, kalau x he3)
> shopping
> travel
> baca novel
> chatting
> tgk gelagat org
> memasak (kut he3)


17. 8 perkataan yang sering di ucapkan lah
> salam
> ooo ye ke
> alright
> oic
> mengada la
> alaaaaaaa
> tak suka la
> helloooo


18. 8 buah buku yang paling terbaru di baca
Emmm x ingat la tp antaranya HSP, Peipan, Anugerah Pertama, Tunggu Teduh Dulu....


19. 9 lagu yang boleh saya dengar berulang kali
Ayat2 cinta (Rossa), Love story (ori song by sape ntah nama minah saleh 2), Winter sonata (versi korea, sedihnye), I can't live, My heart will go on, Atas nama cinta, Biarlah rahsia (Datuk Siti)......tu je la


20. 8 perkara saya pelajari tahun lalu
> nilai perkara sedalamnya
> jgn letak kepercayaan 100%
> bahagiakan diri kita dulu
> bersedia utk hadapi segala kemungkinan yg tidak berbau
> ntah la, tak ingat apa dah he3

Rabu, 5 November 2008

hepi bday 2 abg besar@RAM




Belum terlmbt lg rasanya nak ucapkan slmt hari lahir yg ke 41 buat abg ram kita 4.11.1967...
Saya nak ambil kesempatan ini untuk mengucapkan hepi bday, semoga abg ram dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, dikurniakan allah kesihatan yg baik utk terus mhasilkan karya2 yg bermutu bagi tatapan pemuja2 karya abg ram di merata tempat.
Semoga pengalaman yg dimiliki abg ram dpt dikongsi bersama pemuja2 karya abg ram untuk suatu tempoh yg panjang.
* Sori elle, pinjam gmbr ni kejap he3.
* emm kalau tgk dr gmbr ni, abg ram ni mcm kecik je orgnye kan
* tertubuhnya blog ini pun kerana dorongan kawan2 di RAMFC so jgn dilupakan bday abg besar kita semua

Ahad, 2 November 2008

pertemuan..............tatapilah





Salam semua.................
Tatapilah foto2 kenangan sewaktu pertemuan yg berlaku di antara saya dgn sahabat2 RAMFC. Foto pertama ialah detik2 pertemuan dgn Sueonn............ jgn tak tau ye bahawa kamilah antara 'pioneer' yg telah memeriahkan chatboard yg pd asalnya hanyalah kecik sahaja (blh ke ckp mcm ni, kang ada lak yg kata mcm perasan lak he3............. maaf).
Tapi jenuh gak la nak tunggu Sue ni coz dia dr tmpt keje kan, kesian pulak kat dia kena terkejar2 jumpa akak. Ye lah bila lg nak jumpa, sbb ni pun kebetulan dlm perjalanan nak ke kenduri di Muar. Tp penantian menunggu Sue kat depan Kedai Kain Jakel, Segamat tu ok lah jugak sbb lepas tu Sue belanja makan tengahari (emmmm pukul 11 lbh sebenarnya). Sedapnya dapat makan nasi sbbnya aku dah seminggu tak makan nasi (eh mcm prnh dgr je ayat ni, iklan ke ek) siap dgn lauk ikan talapia lg he3.
Foto kedua ialah detik2 perpisahan slps bertukar2 hadiah perkenalan. Tu kat atas bonet kereta aku ialah hadiah drpd Sue yg tak sempat lg aku nak simpan dlm kereta.
Kesimpulan drpd pertemuan ini..............Sue mmg brutal orgnya, peramah (mcm dlm chatboard tu la) & maafkan akak ye Sue kalau ada salah silap sepanjang pertemuan kita pd 1/11/2008. Emmm Sue dah tau diri akak yg sbnrnya kan dan harap Sue tidak serik utk berjumpa akak lg buat sekian kalinya lg, insya allah. Akak ni jenis yg lmbt sikit nak 'adapt' dgn pertemuan baru, lg pun kan akak ni pemalu org nya (ala2 perempuan melayu terakhir gitu he..........emmm perasan la pulak. Korg jgn lak ada yg muntah bila baca kenyataan ni tau!)
Foto ketiga ialah pertemuan dgn Elle & Anim ketika berbuka puasa di Kenny Rogers, Kotaraya baru2 ini. Terima kasih buat keduanya kerana sudi meluangkan masa untuk berjumpa akak wlpun korg sibuk dgn kerja & berkejar melalui kesesakan lalu lintas.

Maaf juga kpd sahabat sekalian kerana foto2 yg diambil ini mgkn tidak mencapai piawaian yg korg harapkan. Ye lah, akak ni manusia biasa je...........korg je yg over buat akak femes he3. Tp akak tak sampai tahap perasan lg la.................

Khamis, 30 Oktober 2008

Jom berdoa

Doa-doa Yang Makbul:
1. Orang yang terdesak.
2. Orang yang teraniaya/dizalimi.
3. Anak yang berbuat baik terhadap kedua ibubapanya.
4. Doa seorang Muslim yang tidak berbuat zalim & tidak memutuskan silaturrahim.
Tanda-tanda Doa Yang Makbul:
1. Terasa sesuatu yang menakutkan.
2. Menangis tatkala berdoa.
3. Terasa menggeletar.
Cara-cara Berdoa:
1. Bersungguh-sungguh semasa berdoa. Rasulullah s.a.w pernah bersabda:"Sesungguhnya Allah amat menyukai orang yang bersungguh-sungguh semasa ia berdoa"
2. Menghadirkan diri kpd Allah dengan penuh kekhusyukkan kerana Allah tidak menerima doa dari hati yang lalai.
3. Hendaklah makanan, minuman, pakaian dan sebagainya dari harta yang halal kerana sesungguhnya Allah itu baik & menerima melainkan yang baik belaka.
4. Doa itu bukan bertujuan untuk melakukan dosa, khianat, memutuskan silaturrahim & jangan sesekali memohon SEGERA dimakbulkan doa tersebut.
5. Digalakkan memperbanyakkan menyebut Asmaul Husna, dimulai dengan bertaubat, istighfar, hamdalah serta selawat ke atas Rasulullah s.a.w & para sahabat.
6. Sebelum berdoa, bersedekahlah terlebih dahulu (al-fatihah dan sebagainya).

99 nama2 ALLAH

"Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda:"Sampaikanlah pesanKu biarpun satu ayat..."Dari Abu Hurairah r.a. bahwa Nabi s.a.w bersabda:"Sesungguhnya Allah mempunyai 99 nama, iaitu 100 kurang satu. Siapa yang menghafalnya akan masuk syurga." Sahih Bukhari.
1. Allah
2. Ar-Rahman - Maha Pemurah
3. Ar-Rahim - Maha Penyayang
4. Al-Malik - Maha Merajai/Pemerintah
5. Al-Quddus - Maha Suci
6. As-Salam - Maha Penyelamat
7. Al-Mu'min - Maha Pengaman
8. Al-Muhaymin - Maha Pelindung/Penjaga
9. Al-^Aziz - Maha Mulia/Perkasa
10. Al-Jabbar - Maha Pemaksa
11. Al-Mutakabbir - Maha Besar
12. Al-Khaliq - Maha Pencipta
13. Al-Bari' - Maha Perancang
14. Al-Musawwir - Maha Menjadikan Rupa Bentuk
15. Al-Ghaffar - Maha Pengampun
16. Al-Qahhar - Maha Menundukkan
17. Al-Wahhab - Maha Pemberi
18. Ar-Razzaq - Maha Pemberi Rezeki
19. Al-Fattah - Maha Pembuka
20. Al-^Alim - Maha Mengetahui
21. Al-Qabid - Maha Penyempit Hidup
22. Al-Basit - Maha Pelapang Hidup
23. Al-Khafid - Maha Penghina
24. Ar-Rafi^ - Maha Tinggi
25. Al-Mu^iz - Maha Pemberi Kemuliaan/Kemenangan
26. Al-Muthil - Maha Merendahkan
27. As-Sami^ - Maha Mendengar
28. Al-Basir - Maha Melihat
29. Al-Hakam - Maha Menghukum
30. Al-^Adl - Maha Adil
31. Al-Latif - Maha Halusi
32. Al-Khabir - Maha Waspada
33. Al-Halim - Maha Penyantun
34. Al-^Azim - Maha Agong
35. Al-Ghafur - Maha Pengampun
36. Ash-Shakur - Maha Pengampun
37. Al-^Aliyy - Maha Tinggi Martabat-Nya
38. Al-Kabir - Maha Besar
39. Al-Hafiz - Maha Pelindung
40. Al-Muqit - Maha Pemberi Keperluan
41. Al-Hasib - Maha Mencukupi
42. Aj-Jalil - Maha Luhur
43. Al-Karim - Maha Mulia
44. Ar-Raqib - Maha Pengawas
45. Al-M uji b - Maha Mengabulkan
46. Al-Wasi^ - Maha Luas Pemberian-Nya
47. Al-Hakim - Maha Bijaksana
48. Al-Wadud - Maha Pencinta
49. Al-Majid - Maha Mulia
50. Al-Ba^ith - Maha Membangkitkan
51. Ash-Shahid - Maha Menyaksikan
52. Al-Haqq - Maha Benar
53. Al-Wakil - Maha Berserah
54. Al-Qawiyy - Maha Memiliki Kekuatan
55. Al-Matin - Maha Sempurna Kekuatan-Nya
56. Al-Waliyy - Maha Melinuingi
57. Al-Hamid - Maha Terp uji
58. Al-Muhsi - Maha Menghitung
59. Al-Mubdi' - Maha Memulai/Pemula
60. Al-Mu^id - Maha Mengembalikan
61. Al-Muhyi - Maha Menghidupkan
62. Al-Mumit - Maha Mematikan
63. Al-Hayy - Maha Hidup
64. Al-Qayyum - Maha Berdiri Dengan Sendiri-Nya
65. Al-Wajid - Maha Menemukan
66. Al-Majid - Maha Mulia
67. Al-Wahid - Maha Esa
68. As-Samad - Maha Diminta
69. Al-Qadir - Maha Kuasa
70. Al-Muqtadir - Maha Menentukan
71. Al-Muqaddim - Maha Mendahulukan
72. Al-Mu'akhkhir - Maha Melambat-lambatkan
73. Al-'Awwal - Maha Pemulaan
74. Al-'Akhir - Maha Penghabisan
75. Az-Zahir - Maha Menyatakan
76. Al-Batin - Maha Tersembunyi
77. Al-Wali - Maha Menguasai Urusan
78. Al-Muta^ali - Maha Suci/Tinggi
79. Al-Barr - Maha Bagus (Sumber Segala Kelebihan)
80. At-Tawwab - Maha Penerima Taubat
81. Al-Muntaqim - Maha Penyiksa
82. Al-^Afuww - Maha Pemaaf
83. Ar-Ra'uf - Maha Mengasihi
84. Malik Al-Mulk - Maha Pemilik Kekuasaan
85. Thul-Jalali wal-Ikram - Maha Pemilik Keagungan dan Kemuliaan
86. Al-Muqsit - Maha Mengadili
87. Aj-Jami^ - Maha Mengumpulkan
88. Al-Ghaniyy - Maha Kaya Raya
89. Al-Mughni - Maha Penberi Kekayaan
90. Al-Mani^ - Maha Membela/Menolak
91. Ad-Darr - Maha Pembuat Bahaya
92. An-Nafi^ - Maha Pemberi Manfaat
93. An-Nur - Maha Pemberi Cahaya
94. Al-Hadi - Maha Pemberi Petunjuk
95. Al-Badi^ - Maha Indah/Tiada Bandingan
96. Al-Baqi - Maha Kekal
97. Al-Warith - Maha Membahagi/Mewarisi
98. Ar-Rashid - Maha Pandai/Bijaksana
99. As-Sabur - Maha Penyabar
(fadhilat ini dipetik dari tajuk buku Khasiat Asmaul-Husna & Himpunan Ayat-Ayat Al-Quran, susunan : Abu Nur Husnina, keluaran Pustaka Ilmi).
1. "Ya Allah!" apabila dizikirkan 500 x setiap malam, lebih-lebih lagi selepas solat tahajjud atau solat sunat 2 rakaat mempunyai pengaruh yang besar di dalam mencapai segala yang dihajati.
2. "Ya Rahman!" apabila dizikirkan sesudah solat 5 waktu sebanyak 500x, maka hati kita akan menjadi terang, tenang & sifat-sifat pelupa & gugup akan hilang dengan izin Allah.
3. "Ya Rahim!" apabila dizikirkan sebanyak 100 x setiap hari, InsyaAllah kita akan mempunyai daya penarik yang besar sekali hingga manusia merasa cinta & kasih serta sayang terhadap kita.
4. "Ya Malik!" apabila dizikirkan sebanyak 121 x setiap pagi atau setelah tergelincirnya matahari, segala perkerjaan yang dilakukan setiap hari akan mendatangkan berkat & kekayaan yang diredhai Allah.
5. "Ya Quddus!" apabila dizikirkan sebanyak 100 x setiap pagi setelah tergelincir matahari, maka hati kita akan terjaga dari semua penyakit hati seperti sombong, iri hari, dengki dll.
6. "Ya Salam!" apabila dizikirkan sebanyak 136 x, InsyaAllah jasmani & rohani kita akan terhindar dari segala penyakit sehingga badan menjadi segar sihat & sejahtera.
7. "Ya Mukmin!" apabila dizikirkan sebanyak 236 x, InsyaAllah diri kita, keluarga & segala kekayaan yang dimiliki akan terpelihara & aman dari segala macam gangguan yang merosakkan.
8. "Ya Muhaimin!" apabila dizikirkan sebanyak 145 x sesudah solat fardhuIsyak, Insyaallah fikiran & hati kita akan menjadi terang & bersih.
9. "Ya 'Aziz!" apabila dizikirkan sebanyak 40 x sesudah solat subuh, InsyaAllah, kita akan menjadi orang yang mulia, disegani orang kerana penuh kewibawaan.
10."Ya Jabbar!" apabila dizikirkan sebanyak 226 x pagi & petang, semua musuh akan menjadi tunduk & patuh dengan izin Allah.
11. "Ya Mutakabbir!" apabila dizikirkan sebanyak 662 x, maka dengan kebijaksanaan bertindak, kita akan dapat menundukkan semua musuh, bahkan mereka akan menjadi pembantu yg setia.
12."Ya Khaliq!" dibaca mengikut kemampuan atau sebanyak 731x, InsyaAllah yang ingin otak cerdas, cepat menerima sesuatu pelajaran , amalan ini akan memberikan otak kita cerdas dan cepat tangkap (faham).
13."Ya Baarii'!" sekiranya kita berada didalam kesukaran atau sedang sakit, dibaca sebanyak 100 x selama 7 hari berturut-turut, InsyaAllah kita akan terlepas dari kesukaran & sembuh dari penyakit tersebut.
14."Ya Musawwir!" sekiranya seorang isteri yang sudah lama belum mempunyai anak, maka cubalah ikhtiar ini dengan berpuasa selama 7 hari dari hari Ahad hingga Sabtu. Di waktu hendak berbuka puasa, ambil segelas air & dibacakan "Ya Musawwir" sebanyak 21 x, kemudian diminum air tersebut untuk berbuka puasa. Bagi sang suami, hendaklah berbuat perkara yang sama tetapi hanya dengan berpuasa selama 3 hari. Kemudian pada waktu hendak berjimak, bacalah zikir ini sebanyak 10 x, InsyaAllah akan dikurniakan anak yang soleh.
15."Ya Ghaffaar!" sambil beri'tikaf (diam dalam masjid dalam keadaan suci) bacalah zikir ini sebanyak 100 x sambil menunggu masuknya waktu solat Jumaat, InsyaAllah akan diampunkan dosa-dosa kita.
16."Ya Qahhaar!" dizikir menurut kemampuan atau sebanyak 306 x, maka hati kita akan dijaga dari ketamakkan & kemewahan dunia & InsyaAllah orang-orang yang selalu memusuhi kita akan sedar & tunduk akhirnya.
17. "Ya Wahhaab!" dizikir sebanyak 100 x sesudah solat fardhu, barang siapa yang selalu didalam kesempitan, Insya Allah segala kesulitan atau kesempitan dalam soal apa pun akan hilang.
18. "Ya Razzaq!" dizikir mengikut kemampuan sesudah solat fardhu khususnya solat subuh, Insya Allah akan dipermudahkan rezeki yang halal & membawa berkat. Rezeki akan datang tanpa diduga!! tetapi perlulah dilakukan dengan ikhtiar yang zahir.
19. "Ya Fattah!" dizikir sebanyak 71 x sesudah selesai solat subuh, InsyAllah hati kita akan dibuka oleh Allah, sehingga mudah menerima nasihat agama.
20. "Ya 'Aalim!" dizikir sebanyak 100 x setiap kali selesai solat Maktubah, Insya Allah akan mendapat kemakrifatan yang sempurna.
21. "Ya Qaabidhu!" dizikirkan 100 x setiap hari, maka dirinya akan semakin dekat dengan Allah & terlepas dari segala bentuk ancaman.
22. "Ya Baasithu!" Bagi mereka yg berniaga atau mempunyai usaha2 lain, kuatkanlah usaha & berniaga itu dengan memperbanyakkan membaca zikir ini setiap hari, InsyaAllah rezeki akan menjadi murah.
23. "Ya Khaa'fidh!" dizikirkan sebanyak 500 x setiap hari, dalam keadaan suci, khusyuk & tawaduk, InsyaAllah segala maksud akan ditunaikan Allah. Juga apabila mempunyai musuh, musuh itu akan jatuh martabatnya.
24. "Ya Raafi!" dizikirkan setiap hari, baik siang atau malam sebanyak 70 x, InsyaAllah keselamatan harta benda di rumah, di kedai atau di tempat-tempat lain akan selamat & terhindar dari kecurian.
25. "Ya Mu'izz!" dizikirkan sebanyak 140 x setiap hari, Insya Allah akan memperolehi kewibawaan yang besar terutama ketua-ketua jabatan atau perniagaan.
26. "Ya Muzill!" Perbanyakkanlah zikir ini setiap hari, sekiranya ada orang berhutang kepada kita & sukar untuk memintanya, InsyaAllah si penghutang akan sedar & membayar hutangnya kembali.
27. "Ya Samii'!" Sekiranya inginkan doa kita makbul & pendengaran telinga kita tajam, biasakanlah zikir ini setiap hari menurut kemampuan, lebih-lebih lagi sesudah solah Dhuha, InsyaAllah doa akan mustajab.
28. "Ya Bashiir!" Dizikirkan sebanyak 100 x sebelum solat Jumaat, InsyaAllah akan menjadikan kita terang hati, cerdas otak & selalu diberikan taufik & hidayah dari Allah.
29. "Ya Hakam!" dizikirkan sebanyak 68 x pada tengah malam dalam keadaan suci, InsyaAllah dapat membuka hati seseorang itu mudah menerima ilmu-ilmu agama & membantu kecepatan mempelajari ilmu-ilmu agama.
30. "Ya Adllu!" dizikirkan sebanyak 104 x setiap hari sesudah selesai solat 5 waktu, InsyaAllah diri kita selalu dapat berlaku adil.
31. "Ya Lathiif!" Dengan memperbanyakkan zikir ini mengikut kemampuan, InsyaAllah bagi para peniaga, ikhtiar ini akan menjadikan barangan jualannya menjadi laris & maju.
32. "Ya Khabiir!" Dengan memperbanyakkan zikir ini setiap hari, terkandung faedah yang teramat banyak sekali sesuai dengan maksud zikir ini antara lain faedahnya ialah dapat bertemu dengan teman atau anak yang telah terpisah sekian lama.
33. "Ya Haliim!" Dizikirkan sebanyak 88 x selepas solat lima waktu, bagi mereka yang mempunyai kedudukan di dalam pemerintahan, syarikat atau apa saja, InsyaAllah dipastikan kedudukannya tidak akan dicabar atau diungkit-ungkit atau tergugat.
34. "Ya 'Aziim!" dizikirkan sebanyak 12 x setiap hari untuk orang yang sekian lama menderitai sakit, InsyaAllah akan sembuh. Juga apabila dibaca 12 x kemudian ditiupkan pada tangan lalu diusap-usap pada seluruh badan, maka dengan izin Allah akan terhindar dari gangguan jin, jin syaitan & sebagainya.
35. "Ya Ghafuur!" bagi orang yang bertaubat, hendaklah memperbanyakkan zikir ini dengan mengakui dosa-dosa & beriktikad untuk tidak mengulanginya, InsyaAllah akan diterima taubatnya oleh Allah.
36. "Ya Syakuur!" dizikirkan sebanyak 40 x sehabis solat hajat, sebagai pengucapan terima kasih kepada Allah, InsyaAllah semua hajat kita akan dimakbulkan Allah. Lakukanlah setiap kali kita mempunyai hajat yang penting & terdesak.
37. "Ya 'Aliy!" Untuk mencerdaskan otak anak kita yang bebal, tulislah zikir ini sebanyak 110 x (** di dalam bahasa Arab bukan Bahasa Malaysia !!) lalu direndam pada air yang dingin & diberikan si anak meminumnya, InsyaAllah lama kelamaan otak si anak itu akan berubah cemerlang & tidak dungu lagi. InsyaAllah mujarab.
38. "Ya Kabiir!" Bagi seseorang yang kedudukannya telah dirampas atau dilucut gara-gara sesuatu fitnah, maka bacalah zikir ini sebanyak 1,000 x selama 7 hari berturut-turut dalam keadaan suci sebagai pengaduan kepada Allah. Lakukanlah sesudah solat malam (tahajud atau hajat).
39. "Ya Hafiiz!" dizikir sebanyak 99 x, InsyaAllah diri kita akan terlindung dari gangguan binatang buas terutamanya apabila kita berada di dalam hutan.
40. "Ya Muqiit!" Sekiranya kita berada di dalam kelaparan seperti ketika sesat di dalam hutan atau di mana sahaja sehingga sukar untuk mendapatkan bekalan makanan, maka perbanyakkan zikir ini. InsyaAllah badan kita akan menjadi kuat & segar kerana rasa lapar akan hilang.
41. "Ya Hasiib!" Untuk memperteguhkan kedudukan yang telah kita jawat, amalkan zikir ini sebanyak 777 x sebelum matahari terbit & selepas solat Maghrib, InsyaAllah akan meneguhkan kedudukan kita tanpa sebarang gangguan.
42. "Ya Jaliil!" Barangsiapa mengamalkan zikir ini pada sepertiga malam yang terakhir, InsyaAllah kita akan mendapati perubahaan yang mengkagumkan - perniagaan akan bertambah maju. Andai seorang pegawai, maka tanpadisedari kedudukan kita akan lebih tinggi dan terhormat & begitulah seterusnya dengan izin Allah.
43. "Ya Kariim!" Untuk mencapai darjat yang tinggi & mulia di dunia mahupun di akhirat kelak, maka amalkan zikir ini sebanyak 280 x ketika hendak masuk tidur. Nescaya Allah akan mengangkat darjat mereka yang mengamalkan zikir ini.
44. "Ya Raqiib!" Bagi meminta pertolongan kepada Allah terhadap penjagaan barang yang dikhuatirkan, maka zikirkan sebanyak 50 x setiap hari dengan niat agar barang-barang yang dikhuatirkan yang berada di tempat yang jauh & sukar dijaga terhindar dari sebarang kecurian mahupun gangguan lainnya. Bertawakkal & yakinlah kepada Allah. InsyaAllah.. ..
45. "Ya M uji ib!" Sesungguhnya Allah adalah Zat yang menerima doa hambaNya & agar doa kita mustajab & selalu diterima Allah, hendaklah mengamalkan zikir ini sebanyak 55 x sesudah solat subuh. Insyaallah Tuhan akan mengabulkan doa kita.
46. "Ya Waasi!" Apabila di dalam kesulitan maka amalkan zikir ini sebanyak 128 x setiap pagi & petang, InsyaAllah segala kesulitan akan hilang berkat pertolongan Allah. Andai zikir ini sentiasa diamalkan, InsyaAllah Tuhan akan menjaga kita dari hasad dengki sesama makhluk.
47. "Ya Hakiim!" Bagi pelajar atau sesiapa sahaja yang memperbanyakkan zikir ini setiap hari, InsyaAllah akalnya akan menjadi cerdas & lancar didalam menghafal & mengikuti pelajaran. Amalkanlah sekurang-kurangnya 300x setiap hari.
48. "Ya Waduud!" Amalkan zikir ini sebanyak 11,000 x pada setiap malam. InsyaAllah kita akan menjadi insan yang sentiasa bernasib baik, disayangi & rumahtangga kita akan sentiasa berada didalam keadaan harmoni.
49. "Ya Majiid!" Untuk ketenteraman keluarga di mana setiap anggota keluarga sentiasa menyayangi & menghormati & khasnya kita sebagai ketua keluarga, maka amalkan zikir ini sebanyak 99 x, sesudah itu hembuskan kedua belah tapak tangan & usap ke seluruh muka. InsyaAllah semua anggota keluarga kita akan menyayangi & menghormati kita sebagai ketua keluarga.
50. "Ya Baa'its!" Zikirkan sebanyak 100 x dengan meletakkan kedua tangan ke dada, InsyaAllah akan memberi kelapangan dada dengan ilmu & hikmah.
51. "Ya Syahiid!" Apabila ada di kalangan anggota keluarga kita yang suka membangkang dan sebagainya, maka zikirkan sebanyak 319 x secara berterusan setiap malam sehingga si pembangkang akan sedar & berubah perangainya.
52. "Ya Haq"! Perbanyakkan zikir ini, InsyaAllah ianya sangat berfaedah sekali untuk menebalkan iman & taat di dalam menjalankan perintah Allah.
53. "Ya Wakiil" Sekiranya terjadi hujan yang disertai ribut yang kuat, atau terjadi gempa, maka ketika itu perbanyakkan zikir ini, InsyaAllah bencana tersebut akan menjadi reda & kembali seperti sediakala.
54. "Ya Qawiy!" Amalkan zikir ini sebanyak mungkin agar kita tidak gentar apabila berdepan dengan sebarang keadaan mahupun berdepan dengan si zalim.
55. "Ya Matiin!" Amalkanlah zikir ini sebanyak mungkin kerana ianya mempunyai fadhilat yang besar sekali, antaranya untuk mengembalikan kekuatan sehingga musuh merasa gentar untuk mengganggu.
56. "Ya Waliy!" Barangsiapa yang menjawat sebarang jawatan atau kedudukan, maka amatlah elok sekali mengamalkan zikir ini sebanyak mungkin kerana dengan izinNya,kedudukan kita akan kukuh & terhindar dari sebarang gangguan oleh orang-orang yang bersifat dengki.
57. "Ya Hamiid!" Perbanyakkan zikir ini sebagai pengakuan bahawa hanya Allah sahaja yang paling berhak menerima segala p uji an.
58. "Ya Muhshiy!" Sekiranya kita inginkan diri kita digolongkan didalam pertolongan yang selalu dekat dengan Allah (muraqabah), maka amalkan zikir ini sebanyak mungkin sesudah solat 5 waktu.
59. "Ya Mubdiu!" Agar segala apa yang kita rancangkan akan berhasil, maka zikirkan sebanyak 470 x setiap hari. InsyaAllah.. ..
60. "Ya Mu'id!" Andai ada anggota keluarga yang menghilangkan diri dan sebagainya, amalkan zikir ini sebanyak 124 x setiap hari sesudah solat. InsyaAllah dipertunjukkan akan hasilnya.
61. "Ya Muhyiy!" amalkan zikir ini sebanyak 58 x setiap hari, InsyaAllah kita akan diberikan kemuliaan darjat dunia & akhirat kelak.
62. "Ya Mumiit!" Barangsiapa memperbanyakkan zikir ini, InsyaAllah akan dipermudahkan didalam perniagaan, berpolitik dan sebagainya.
63. "Ya Hayyu!" Untuk mencapai kekuatan mental/batiniah didalam menjalani kehidupan, perbanyakkanlah zikir ini.
64. "Ya Qayyuum!" Telah berkata Imam Ghazali bahawa barangsiapa yang ingin memperolehi harta yang banyak lagi berkat, ingin dikasihi oleh setiap manusia, ingin berwibawa, ditakuti musuh & ingin menjadi insan yang terhormat, maka berzikirlah dgn "Ya Hayyu Ya Qayyuum..." sebanyak 1,000 x setiap malam atau siang hari. Hendaklah melakukannya secara berterusan, Insya Allah akan tercapai segala hajat.
65. "Ya Waajid!" Andai berkeinginan keperibadian yang kukuh, tidak mudah terpengaruh & teguh pendirian, maka perbanyakkan zikir ini.
66. "Ya Maajid!" Demi kecerdasan otak dan agar dipermudahkan hati untuk menerima pelajaran, maka hendaklah pelajar tersebut memperbanyakkan zikir ini setiap hari.
67. "Ya Waahid!" Bagi pasangan yang belum mempunyai cahayamata & tersangat ingin untuk menimangnya, amalkanlah zikir ini sebanyak 190 x setiap kali selesai menunaikan solat 5 waktu selama satu bulan & selama itu juga hendaklah berpuasa sunat Isnin & Khamis, Insya Allah...
68. "Ya Somad! Ketika dalam kelaparan akibat sesat atau kesempitan hidup, maka pohonlah kepada Allah dengan zikir ini sebanyak mungkin. InsyaAllah, diri akan berasa segar & sentiasa.
69. "Ya Qaadir!" Apabila kita berhajatkan sesuatu namun ianya selalu gagal, maka amalkan zikir ini sebanyak 305 x setiap hari, Insya Allah segala hajat akan berhasil.
70. "Ya Muqtadir!" Agar tercapai tujuan yang dikehendaki, selain dari berikhtiar secara lahariah, maka berzikirlah dengan zikir ini seberapa mampu sehingga ikhtiar kita itu berhasil kerana zikir ini akan mempercepatkan keberhasilan hajat kita.
71. "Ya Muqaddim!" Menurut Imam Ahmad bin Ali Al-Buuniy, beliau berkata "Barangsiapa yang berzikir dengan zikir ini sebanyak 184 x setiap hari, InsyaAllah, nescaya segala usahanya akan berhasil".
72. "Ya Muahkhir"! Bagi meninggikan lagi ketaatan kita kepada Allah, perbanyakkanlah zikir ini.
73. "Ya Awwal!!" Barangsiapa yang mengamalkan zikir ini sebanyak 37 x setiap hari, InsyaAllah segala apa yang dihajati akan diperkenankan Allah.
74. "Ya Aakhir!" Amalkan berzikir sebanyak 200 x sesudah solat 5 waktu selama satu bulan, InsyaAllah Tuhan akan membuka pintu rezeki yang halal.
75. "Ya Dhaahir!" Amalkanlah zikir ini sebanyak 1,106 x selesai solat waktu di tempat yang sunyi (khalwat), nescaya Allah akan membuka hijab padanya dari segala rahsia yang pelik & sukar serta diberi kefahaman ilmu.
76. "Ya Baathinu!" Seperti no. 75 jugak, tetapi amalkan sebanyak 30 x sesudah solat fardhu.
77. "Ya Waaliy!" Memperbanyakkan zikir ini setiap pagi & petang boleh menyebabkan seseorang itu menjadi orang yang ma'rifat, iaitu hatinya dibuka oleh Allah. Difahamkan para wali Allah selalu memperbanyakkan zikir ini
78. "Ya Muta'aAliy!" Sekiranya kita akan berjumpa dengan mereka yang berkedudukan tinggi atau mereka yang sukar untuk ditemui, maka bacalah zikir ini sebanyak mungkin sewaktu mengadap. InsyaAllah dengan mudah kita akan berjumpa dengannya & segala hajat yang penting-penting akan berhasil.
79. "Ya Bar!" Amalkanlah zikir ini sebanyak mungkin setiap hari, InsyaAllah segala apa yang kita hajati akan terlaksana dengan mudah.
80. "Ya Tawwaab!" Bagi orang yang selalu membuat dosa & ingin bertaubat maka hendaklah memperbanyakkan zikir ini supaya dengan mudah diberikan petunjuk kembali ke jalan yang lurus.
81. "Ya Muntaqim!" Jika kita berhadapan dengan orang yang zalim, supaya dia tidak melakukan kezalimannya terhadap kita, maka hendaklah kita memperbanyakkan zikir ini setiap kali sesudah solat fardhu. Insyaallah, kita akan mendpt pertolongan Allah.
82. "Ya 'Afuww!" Barangsiapa memperbanyakkan zikir ini, nescaya dia akan diampuni segala dosanya oleh Allah.
83. "Ya Rauuf!" Bagi sesiapa yang inginkan dirinya disenangi oleh teman atau sesiapa sahaja yang memandangnya, amalkan zikir ini seberapa mampu samada pada waktu siang mahupun malam.
84. "Ya Maalikul Mulki!" Seseorang pengarah atau ketua yang ingin kedudukan yang kekal & tetap tanpa diganggu gugat, hendaklah selalu mengamalkan zikir ini sebanyak 212 x sesudah solat fardhu & 212 pada setiap malam selama sebulan. InsyaAllah akan mendapat pertolongan Allah.
85. "Ya Zul Jalaali wal Ikraam!" Amalkanlah zikir ini sebanyak 65 x setiap hari selama sebulan, InsyaAllah segala hajat kita akan tercapai dengan pertolongan Allah.
86. "Ya Muqsith!" Berzikirlah dengan zikir ini mengikut kemampuan, InsyaAllah Tuhan akan menganugerahkan sifat adil kepada mereka yang mengamalkannya.
87. "Ya Jaami'!" Sekiranya ada dikalangan keluarga kita atau isteri kita yang lari dari rumah, maka amalkanlah zikir ini sebanyak mungkin pada setiap hari dengan niat semoga Allah menyedarkan orang tersebut. Dengan izin Allah orang yang lari itu akan pulang dalam jangka waktu yang singkat.
88. "Ya Ghaniy!" Amalkanlah zikir ini pada setiap hari sebanyak mungkin, InsyaAllah apa yang kita usahakan akan cepat berhasil & kekayaan yang kita perolehi itu akan mendapat berkat.
89. "Ya Mughniy!" Mintalah kekayaan yang bermanfaat untuk kehidupan dunia & akhirat kepada Allah dengan memperbanyakkan zikir ini, InsyaAllah segala hajat kita akan tercapai.
90. "Ya Maani'!" Andai kita selalu mengamalkan zikir ini sebanyak 161 x pada waktu menjelang solat subuh setiap hari, InsyaAllah kita akan terhindar dari orang-orang yang zalim & suka membuat angkara.
91. "Ya Dhaarr!" Asma ini sangat berguna didalam ikhtiar kita untuk menyembuhkan sesuatu penyakit yang mana sudah lama dihidapi & telah puas dihidapi & telah puas diubati. Amalkanlah zikir ini sebanyak 1001 x pada setiap hari, InsyaAllah dengan ikhtiar ini penyaki itu akan cepat sembuh.
92. "Ya Naafi' "! Menurut Imam Ahmad Al-Buuniy, barangsiapa mengamalkan zikir ini setiap hari, maka bagi orang yang sakit, sakitnya akan sembuh, & bagi orang yang susah akan dihilangkan kesusahannya dengan izin Allah.
93. "Ya Nuur!" Menurut Sheikh Ahmad bin Muhammad As Shawi, barangsiapa yang menghendaki kemuliaan yang agung & memperolehi apa yang dimaksudkan baik kebaikan dunia mahupun kebaikandi akhirat kelak, maka hendaklah selalu berzikir dengan zikir ini setiap pagi & petang.
94. "Ya Haadiy!" Bagi sesiapa yang dalam perjalanan ke suatu tempat tertentu, kemudian ia tersesat, hendaklah ia memohon petunjuk Allah dengan memperbanyakkan zikir ini, Insya Allah akan diberikan pertolongan Allah akan cepat lepas dari kesesatan tersebut.
95. "Ya Baadii!" Andai kita mempunyai rancangan yang sangat penting & bagi memastikan rancangan kita itu berjaya & berjalan lancar, maka berzikirlah dengan zikir ini sebanyak 500 x selepas solat fardhu. InsyaAllah Tuhan akan memberikan pertolongan hingga rancangan kita berjaya & berjalan lancar.
96. "Ya Baaqy!" Amalkanlah zikir ini sebanyak mungkin tanpa mengira batas waktu, InsyaAllah dengan ikhtiar ini semua perkerjaan yang telah menjadi punca rezeki tidak akan mudah terlepas, perniagaan tidak akan rugi atau bankrap dengan berkat zikir ini.
97. "Ya Waarits!" Sekiranya kita berzikir sebanyak 500 x selepas solat fardhu atau sebagainya, supaya segala urusan kita itu berjalan lancar, maka hendaklah pada setiap malam berzikir dengan zikir ini sebanyak 707 x. InsyaAllah berkat zikir ini Allah akan memberi petunjuk sehingga usaha kita akan berhasil dengan baik & memberangsangkan.
98. "Ya Rasyiid!" Walaupun kita tergolong didalam golongan yang cerdas otak, namun biasakanlah zikir ini sebanyak mungkin, nescaya otak kita akan menjadi bertambah cerdas.
99. "Ya Shabuur!" Agar kita diberi kesabaran oleh Allah dalam segala hal, maka perbanyakkanlah zikir ini menurut kemampuan. Dengan sifat sabar & penuh pengharapan kepada Allah, maka segala usaha & upaya akan mencapaikejayaan.

Ahad, 26 Oktober 2008

The power of 3 little words

Being there for another person is the greatest gift we can give. When we are truly present for other people, important things happen to them and to us. We are renewed in love and friendship. We are restored emotionally and spiritually. 'Being there' is at the very very core of civility.

2) I MISS YOU
Perhaps more marriages could be salvaged and strengthened if couples simply and sincerely said to each other, "I miss you." This powerful affirmation tells partners they are wanted, needed, desired and loved.
3) I RESPECT YOU
Respect is another way of showing love. Respect conveys the feeling that another person is a true equal. It is a powerful way to affirm the importance of a relationship.

4) MAYBE YOU'RE RIGHT
This phrase is highly effective in diffusing an argument and restoring frayed emotions. The flip side of "maybe you're right" is the humility of admitting "maybe I'm wrong."

5) PLEASE FORGIVE ME
Many broken relationships could be restored and healed if people would admit their mistakes and ask for forgiveness. All of us are vulnerable to faults, foibles and failures. A man should never be ashamed to own he has been in the wrong, which is but saying, in other words, that he is wiser today than he was yesterday.

6) I THANK YOU
Gratitude is an exquisite form of courtesy. People who enjoy the companionship of good, close friends are those who don't take daily courtesies for granted. They are quick to thank their friends for their many expressions of kindness. On the other hand, people whose circle of friends is severely constricted often do not have the attitude of gratitude.

7) COUNT ON ME
"A friend is one who walks in when others walk out," Loyalty is an essential ingredient for true friendship; it is the emotional glue that bonds people. Those who are rich in their relationships tend to be steady and true friends. When troubles come, a good friend is there, indicating "you can count on me."

8) LET ME HELP
The best of friends see a need and try to fill it. When they spot a hurt they do what they can to heal it. Without being asked, they pitch in and help.

9) I UNDERSTAND YOU
People become closer and enjoy each other more if they feel the other person accepts and understands them. Letting others know in so many little ways that you understand him or her is one of the most powerful tools for healing your relationship.

10) GO FOR IT
Some of your friends may be non conformists, have unique projects and unusual hobbies. Support them in pursuing their interests. Rather than urging your loved ones to conform, encourage their uniqueness-everyone has dreams that no one else has.

I suppose the 3 little words that you were expecting to see have to be reserved for those who are special; that is I LOVE YOU.Have a great day loving yourself and loving your loved ones!

Selasa, 21 Oktober 2008

keikhlasan si dia & anda sendiri....

Seorang wanita dan kekasihnya bernikah dan acara pernikahannya sungguh megah. Semua kawan-kawan dan keluarga mereka hadir menyaksikan dan menikmati hari yang berbahagia tersebut. Suatu acara yang luar biasa dan sungguh mengesankan. kedua mempelai begitu anggun dan gagah dalam persalinan yang indah. Setiap pasang mata yang memandang setuju mengatakan bahawa mereka sungguh-sungguh saling menyintai dan sepadan.

Beberapa bulan kemudian, si suami berkata kepada isterinya: Sayang, abang baru membaca sebuah artikel dalam majalah tentang bagaimana memperkuatkan hubungan dan tali pernikahan kita", katanya sambil menunjukkan majalah tersebut.

"Masing-masing kita akan mencatatkan hal-hal yang kurang kita sukai dari pasangan kita. Kemudian, kita akan membahas bagaimana kita mengubah hal-hal tersebut dan membuatkan perkahwinan kita bersama lebih bahagia ...".

Isterinya setuju dan mereka mula memikirkan hal-hal dari pasangannya yang tidak mereka sukai dan berjanji tidak akan tersinggung ketika pasangannya mencatat hal-hal yang kurang baik kerana ia adalah untuk kebaikan mereka bersama. Malam itu mereka sepakat untuk berpisah tidur dan mencatat apa yang terlintas dalam benak mereka masing-masing.

Esok pagi ketika sarapan, mereka sedia membincangkannya. "Abang akan mulai dulu ya", kata suami. Ia lalu mengeluarkan senarainya.Banyak sekali yang ditulisnya, sekitar 2 mukasurat ...Ketika ia mulai membacakan satu persatu haly ang tidak dia sukai mengenai diri isterinya, ia memperhatikan bahawa airmata isterinya mula imengalir ..."Maaf, apakah abang harus berhenti ?" tanyanya."Oh tidak, teruskan ..." jawab isterinya. Lalu si suami melanjutkan membacakan semua yang tersenarai, lalu kembali melipat kertasnya dengan manis di atas meja dan berkata dengan bahagia, "Sekarang giliran sayang pula membacakan senaraimu".

Dengan suara perlahan isterinya berkata,"Saya tidak mencatat sesuatu pun di atas kertas saya. Bagi saya abang sudah sempurna, dan saya tidak ingin dan tidak akan mengubah dirimu Abang.... Abang adalah tersendiri. Abang adalah pelengkap segala kekurangan saya..Dan jika adapun kekurangan Abang, kekurangan itulah yg mendekatkan hati saya dengan Abang ..."

Si suami tersentak dan tersentuh hatinya oleh pernyataan dan ungkapan cinta serta isi hati isterinya ..... bahawa isterinya menerima dirinya seadanya.Dia kemudian tertunduk dan menangis ...

P/s: Sebelum kita mencari kekurangan orang lain, carilah kekurangan diri sendiri. Adakah kita cukup SEMPURNA untuk dibandingkan dengan orang lain?...Kalau jawapan nya YA, maka kita berbohong atau kita PERASAN. Kerana tiada manusia yang SEMPURNA dalam dunia ini dan sentiasa ada yang perlu diperbaiki.. .

Wallahualam
"Hakikatnya orang-orang yang menyayangi diri kita kerana kelebihan kita dan menerima segala kelemahan kita, sudah pastilah orang ini adalah sangat ikhlas menyayangi diri kita... INSYAALLAH."

cerita lucu (sekadar meredakan 'hangin' kawan2)

Cerita 1
Asari melihat rakannya, Ajoi sedang membuat kopi. Kemudian memasukkan sebutir ubat panadol ke dalamnya. Dengan kehairanan Asari bertanya kepada Ajoi…
Asari: "Kenapa kau masukkan panadol dalam kopi tu?"
Ajoi: "Kopi ni panas… bagi panadol kurang sikit panas dia…"

Cerita 2
Seorang pemburu bertembung dengan seekor singa. Terperanjat, dia tak sempat mengangkat senapangnya. Tiada pilihan, pemburu itu bertadah tangan dan berdoa. Ketika pemburu itu menjeling ke arah singa, dia ternampak bahawa singa itu juga sedang berdoa.
Pemburu: "Ah leganya… singa baik rupanya. Lepaskanlah aku."
Singa: "Ya… singa yang baik selalu baca doa sebelum makan, amiiinn…"

Cerita 3
Seorang pegawai polis masuk ke bilik mayat sebuah hospital untuk menyiasat punca kematian tiga lelaki sekaligus. Selepas memeriksa mayat-mayat itu, dia bertanya kepada penjaga bilik berkenaan.
Polis : Mengapa ketiga-tiga mayat tersenyum?
Penjaga : Lelaki pertama sedang bersanding, apabila tiba2 diserang strok. Lelaki kedua pula khabarnya menang loteri dan mati serangan sakit jantung manakala yg ketiga disambar petir.
Polis : Hah! Kenapa disambar petir pun tersenyum?
Penjaga : Masa tu dia ingat orang sedang ambil gambarnya… tangannya pon sedang menunjukkan tanda "peace"…

Cerita 4
Sebaik sahaja mengambil tempat duduk di ruang menunggu sebuah klinik, Lias terpandang Amin sedang menangis teresak-esak. Dia segera mendekati Amin.
Lias : Kenapa menangis?
Amin : Saya datang untuk ujian darah.
Lias : Awak takut ke?
Amin : Bukan itu sebabnya. Semasa ujian darah dijalankan, mereka telah terpotong jari saya.(Mendengarkan penjelasan Amin, Lias menangis.)
Amin : Eh, kenapa pula awak menangis?
Lias : Saya datang untuk ujian air kencing…

Cerita 5
Seorang lelaki pergi ke klinik mata. Setelah matanya diperiksa,dia bertanya:
"Doktor, selepas pakai cermin mata nanti, boleh ke saya membaca macam orang lain?" "Dah tentu", jawab doktor. "Oh, gembiranya.Dah lama saya buta huruf, akhirnya boleh juga saya membaca," kata lelaki itu dengan riang.

Cerita 6
Seorang posmen yang datang menghantar surat." Assalamualaikum "" Walaikumsalam "" Ni rumah encik Sameon ye?" Ya saya"" Poning kepala saya mencari alamat rumah encik ni "" Buat susah aje encik nie! Apsal tak pos aje?"

Cerita 7
Tiga orang Asli menaiki motosikal dan ditahan polis trafik. Namun penunggang motor tersebut tidak berhenti. Dengan muka tidak bersalah penuggang tersebut berkata, 'Tak muat dah tok, kami dah bertiga!!!,jalan dulu tok…"

ayat2 cinta

Desir pasir dipadang tandus
sekedar pemikiran hati
Tergisahku diantara cinta yang rumit
Bila keyakinan ku datang
Kasihku tak sekedar cinta
Pengobanan cinta yang agung
Ku pertahruhkan
Maafkankan bila ku tak sempurna
Cinta ini tak mungkin ku cegah
Ayat-ayat cinta bercerita
Cinta ku padamu
Bila bahagia mula menyentuh
Seakanku bisa hidup lebih lama
Namun harus ku tinggal kan cinta
Ketika ku bersujud

Citer paling best di abad ni....


Masa mula2 citer ni ditayang kat tv....aku x berapa heran sgt la bcoz ingat citer ni mcm drama2 yg lain.........ye la yg slow motion je x tau apa kesudahan kan (2 la org ckp tgk dulu baru tau kan hehe)
TAPI bila dah dpt tgk sekali (sayangnya aku dah miss episod pertama n kedua, kalau x silap la) ha terus melekat kat tv. balik keje terus melepak dpn tv menghayati watak junsang & yujin. oleh kerana terlampau menghayati 2..........aku siap blh menangis lagi.
emm bkn sekali tgk je menangis tau tp blh dikatakan aku menangis disetiap episod. mmg tragis btl citer ni.......... romantik abis. ada gak la berangan jap hahaha.
masa duk demam citer ni ha jgn ckp la kalau ada sesapa ajak aku keluar time ni.........emmm sori aku x layan. nak keluar gi mana2 mesti sblm citer ni start or slps abis citer ni. punya la bengang sape yg x ikut citer ni nak ajak aku keluar kan!
lg 1 aku mmg mrh sgt kat watak tambahan kawan dorg yg sorg lelaki sorg ppuan 2 yg try nak cucuk daun..........eiiiii x sesuai la kacau hubungan dorg. mmg benci dgn watak dorg (dlm hati ckp kalau x de watak tempelan 2 pun x pe) tp dah pengarah nak konsep citer ni mcm 2 kan..... so tgk je la haha.
oleh kerana terlampau minat sgt dgn citer ni, so jgn mrh ye tuan director.........aku dah pinjamkan nama watak ni utk diabadikan pd kucing2 kesayangan ku. sampai skrg junsang & yujin tetap hidup di alam realiti (bkn dlm tv je).
aku prnh dihadiahkan cd lagu citer ni oleh kawan keje ku dulu bcoz dia tau psl kegilaan aku ni. ada gak yg bg cd citer ni.............emmm mmg best dpt tgk lg kan.
tp yg lg jeles ada kawan aku 2 dia dpt menang peraduan apa ntah then hadiahnya ialah penerbangan ke korea..........jeng3 dia siap pegi ke lokasi penggambaran citer ni. aduhai siap bergambar lg dgn junsang & yujin (uwaaaaaa jeles sgt)
tp citer ni mmg best............. citer lain x leh lawan dgn citer terbaik di abad ni!

Ahad, 19 Oktober 2008

Fadilat ayat kursi

SEJARAH AYAT KURSI Ayat ini diturunkan setelah hijrah. Semasa penurunannya ia telah diiringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kehebatan dan kemuliaannya. Syaitan dan iblis juga menjadi gempar kerana adanya satu perintang dalam perjuangan mereka. Rasullah s. a. w. dengan segera memerintahkan Zaid bt sabit menulis serta menyebarkannya. Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali keluar masuk rumah atau hendak musafir, InsyaAllah akan terpeliharalah dirinya dari godaan syaitan, kejahatan manusia, binatang buas yang akan memudaratkan dirinya bahkan keluarga, anak-anak, harta bendanya juga akan terpelihara dengan izin Allah s. w. t. Mengikut keterangan dari kitab"Asraarul Mufidah" sesiapa mengamalkan membacanya setiap hari sebanyak 18 kali maka akan dibukakan dadanya dengan berbagai hikmah, dimurahkan rezekinya, dinaikkan darjatnya dan diberikannya pengaruh sehingga semua orang akan menghormatinya serta terpelihara ia dari segala bencana dengan izin Allah. Syeikh Abu Abbas ada menerangkan, siapa yang membacanya sebanyak 50 kali lalu ditiupkannya pada air hujan kemudian diminumnya, InsyaAllah Allah akan mencerdaskan akal fikirannya serta Fadhilat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-Hadis Rasullullah s. a. w. bersabda bermaksud: "Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran di depan matanya." Sabda baginda lagi; "Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar." Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad. Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan. Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah, akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah. Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya. Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, Insya-Allah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar. Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali, insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut, dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitarnya. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi diakhir tiap-tiap sembahyang Fardhu, Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur perbuatan2 orang yang benar, pahala nabi2 juga Allah melimpahkan padanya rahmat. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza wajalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid. Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya Dari Abdullah bin 'Amr r. a. , Rasullullah s. a. w. bersabda, " SAMPAIKANLAH PESANKU BIARPUN SATU AYAT...."

Sabtu, 18 Oktober 2008

Salam untuk semua

Inilah hasil blog ciptaan ku walau masih baru dan merangkak2 namun ingin mencuba......

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails