Pengikut

Isnin, 20 April 2009

setiap jumaat - norhayati berahim



oleh kerana frust x dpt nak gi ke pwtc so aku pun beli gak le 2 buah novel kat popular ktn ni. salah 1 yg aku beli ialah setiap jumaat, karya norhayati berahim. beliau antara novelis yg aku minat dgn hasil penulisannya selain drpd abg ram.


jasmine....... watak utama dlm citer ni......
> seorg pelajar pintar sejak di bangku sekolah
> meminati citer ultraman
> berasal dr family yg susah...... ibu yg bnyk mengeluarkan kudrat utk membesarkan anak2nya
> ayah...... pembaca meter air dan kononnya buat part time guard di sblh mlm
> anak ke 2 dr 5 beradik
> tamat spm, dia melanjutkan pelajaran ke jepun dlm bidang kejuruteraan elektronik (rasanya hehehe)
> di jepun, bercinta dgn jabar..... rakyat msia, 1 universiti tp lain course
> tp akhirnya jabar tinggalkan dia coz berpaling tadah dgn roommate dia iaitu daun
> dlm masa belajar tu gak, ayah dia meninggal dan setahun lps tu mendapat khabar ibunya berkahwin lain
> sbg anak jasmine rasa ibunya dah berpaling tadah dr kasih sayang arwah bapanya..... dendam dgn ibunya
> walau dah abis study, tp jasmine masih terus duduk kat jepun dan bekerja sbg tourist guide
> selalu bertemu seseorg di hadapan masjid pd hari jumaat...... org tu di gelar ultraman dan jasmine sbg masako


tengku sufian aka ku pian
> anak org kaya dr keturunan tengku
> 3 beradik...... 2 perempuan, ku pian lelaki tunggal
> sukakan architecture, pandai melukis
> bijak tp selalu di kongkong oleh ayah terutama dlm kehidupan seharian
> sudah 3 org perempuan yg cuba dikenalkan kpd ahli keluarga tp ditolak oleh si ayah dgn alasan perempuan tu semua hny gilerkan wang ringgit mereka
> menjadi harapan si ayah utk menyambung legasi bisnes keluarga
> bosan kerana segala gerak geri dikongkong oleh ayah, ku pian telah membawa diri ke jepun
> selalu lepak di hadapan masjid (x ingat dah nama tmpt) sambil membawa peralatan lukisan
> terjumpa dgn perempuan melayu yg membawa pelancong, berkenalan tanpa memperkenalkan diri, nombor telephone...... hny diberitahu nama sbg ultraman
> mula menyenangi 'masako'nya
> menjadi angau slps ketiadaan 'masako' yg telah pulang ke msia


kesimpulannya.....
> norhayati berahim bg sy tidak prnh gagal utk menarik sy menghabiskan bacaan
> isu yg dikupas meliputi semua lingkup......
> suka menyentuh kehidupan seharian
> bila di sentuh bab percintaan, mcm dibawa sekali ke dlm penceritaan tu
> so korg baca la citer seterusnya......... tangkap syahdu hehehe

8 ulasan:

chEntA berkata...

saya saya dptkn nOvel ini!!

fecca berkata...

ahahahahaha~

kak illa memang handal lah part promote novel neh...

dh lama sy xbca buku norhayati berahim...

nnt ble2 masa klu free sy pn nk bli gaks lah....

lalalalalalala~

akimsensei berkata...

kak illa jiwang karat.. hihi.. nk try baca gak la, nk carik kt national library dulu, kalau best baru rembat novel nih.

Sabiah berkata...

hahaha
akim pun jiwang karat...

The Hobbit Frodo berkata...

roommate nama Daun???? uhuks ... bio betul???

illaieylla berkata...

cepat la korg grab....
mmg x rugi beli tau

emmm korg x tau lg akak ni jiwang karat hahahaha

illaieylla berkata...

ye adik ku nain....
mmg nama dia daun..
tp biasalah dia yg curik bf si masako tu...

x baik utk kesihatan tau kalau ada attitude cam tu

^ Ain aka Dak In ^ berkata...

bes ke cite ni kak ila???
nak cari la pasni..
lame sudah x baca kaya norhayati ni...
hhuhuhu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails